Categories
News

Poblenou 2030

Preguntem a 9 personalitats del barri com volen que sigui Poblenou d’aquí a 10 anys: reptes, necessitats, desitjos i reivindicacions


Quin Poblenou volem pels pròxims anys? En aquests dies de confinament en els quals ens replantegem com serà la vida després de la crisi del Covid-19, res millor que rellegir l’article que vam publicar a la darrera Guia Poblenou. Diferents personalitats de Poblenou ens diuen quin barri volen pel futur.

“El Poblenou aviat serà un barri encara més inclusiu i creatiu, on la mobilitat sostenible, accessible i segura serà la protagonista. Podrem viatjar fins a Sant Just Desvern en tramvia, podrem anar en bicicleta per tots els carrers gràcies a la política de districte 30 i podrem gaudir molt més de l’espai públic amb la multiplicació de les superilles”.

Sílvia Casorrán
Consellera del Poblenou

“En 10 anys veig un Poblenou obert, cosmopolita i amb arrels. Amb un correfoc ple de nens ballant sota el foc de l’Estarrufat i la Víbria; emprenedor, cooperatiu i solidari, on la gent que ara es forma treballant al districte crea les seves pròpies iniciatives. Savi i innovador, que sap valorar el gust d’allò que és autèntic i no té por de crear i d’inventar un món millor”.

Antoni Oliva
Director 22@Network

“El Poblenou que volem és un barri obert, viu, solidari, lluitador i acollidor. Un barri on la gent pugui fer el seu projecte de vida. Cal començar pel dret a l’habitatge i per tant un barri amb molt més habitatge públic, sobretot de lloguer. Un Poblenou que sigui una xarxa de veïns i veïnes que lluiten per un futur millor”.

Pere Nieto
President de l’Associació de Veïns del Poblenou


“Malgrat el gran canvi comercial que hi ha hagut, m’agradaria que sempre quedi aquell comerç, aquella botiga… que ens recordi que el Poblenou té un caliu especial. El comerç de proximitat és una part molt important als barris i omplen de vida els carrers. Som molts els botiguers que cada dia obrim la persiana per donar el millor de tots nosaltres per fer un barri més humà”.

Tere Moreno
Gerent d’El Tío Che

“Espero que Poblenou torni a ser la fàbrica que era a principi del segle XX. Ja no amb indústria, sinó produint serveis i creativitat perquè torni a trobar la seva indetitat de barri mixt, treballador I avantguardista. Per això caldria respectar una escala humana i deixar d’elevar torres d’oficines per a retornar part de Poblenou a la seva gent”.

Lapin
Autor de ‘Poblenou. Atlas Ilustrado de un barrio industrial’

“Vull pensar que en els pròxims anys Poblenou consolidarà el seu model mixt, residencial i industrial, on les indústries creatives liderin la transformació cap a noves formes d’entendre la producció i els serveis. Activitats sostenibles, inclusives, amables amb l’entorn, innovadores, tecnològicament avançades, amb un alt valor afegit. Imagino un barri orgullós del seu passat industrial i alhora obert i connectat al món”.

Mario Sans
Fotògraf i dissenyador gràfic. Patró de Fundació Palo Alto


“L’any 2012 vam fundar l’associació Poblenou Urban District amb tan sols 36 espais vinculats a l’art i la creativitat. En aqiuells dies trobar una galeria d’art o un espai creatiu a Poblenou era molt difícil, tothom treballava de portes endins I existien pocs espais creatius oberts al públic. Avui, després de molta feina, Poblenou es comença a establir com un dels barris més culturals de la ciutat: amb museus, teatres, galeries d’art, estudis de disseny, productores audiovisuals i universitats vinculades a la creació. Esperem que d’aquí a deu anys, Sant Martí pugui consolidar-se com un districte cultural i creatiu a escala nacional i internacional”.

Claudia Costa
Directora Creativa de Poblenou Urban District

“D’aqui a 10 anys, m’agradaria que als barris del Poblenou es limités la construcció d’oficines, hotels i habitatges a preu lliure. Integrar més habitatge social, equipaments i espais verds de trobada i de joc infantil. Afegir tallers productius, a més d’empreses i cooperatives d’economia social i solidària, que fan que el veïnat tingui cobertes les seves necessitats i no hagi de recórrer a grans superfícies comercials. I per descomptat, una bona xarxa de comerços de barri i espais comuns, on la cultura i el món social i reivindicatiu siguin la nostra bandera”.

Jordi Callejón
Veí i activista del barri

“Fa gairebé deu anys que em vaig mudar a Poblenou encara que des de fa 20 anys tinc aquí el meu local d’assaig i estudi d’enregistrament. La veritat és que em sento part del barri i d’aquí a deu anys m’agradaria continuar vivint i treballant aquí. Però per això és necessari que hi hagi una regulació realista dels lloguers de manera que no pugin de manera descontrolada i es produeixi una nova fase de gentrificació en el futur. Si el barri perd el seu teixit social, perd la seva identitat. Si al final els únics que poden permetre’s viure a Poblenou són turistes i treballadors de multinacionals, el barri quedarà despersonalitzat I perdrà riquesa”.

Miguelito Superstar
Veí i músic (Nación Funk)