Categories
News

Àlex Pagès de la Llibreria Etcètera: “Estem molt contents de fer 35 anys!”

“Som llibreters perquè ens agrada el cara a cara”. Aquesta és una de les declaracions d’intencions que es poden llegir a la web de la llibreria Etcètera (C/Llull, 203), la més antiga de Poblenou. Aquest 2019 celebren els seus 35 anys d’història. Parlem amb l’Àlex Pagès, el director del negoci juntament amb la seva dona (Xon Pagès), perquè ens radiografïi l’estat actual de la llibreria i ens comenti les seves sensacions sobre l’actual Poblenou.

 

Esteu d’aniversari.
Fem 35 anys, i estem molt contents. A Poblenou, si mires enrere, s’han produït molts canvis els últims anys. Però vam ser els primers, i ens agrada que el barri hagi estat recuperat de l’oblit del qual vivia.

Què fa únic aquest indret?
Poblenou és un barri especial. La gent se saluda pel carrer. Tot i que ara la seva població s’ha doblat o triplicat, continua tenint la mateixa actitud. És un barri en què, si no saludes, et miren malament. La cortesia és important… Poblenou és un barri d’origen industrial, pescador i agrícola, en el que la població que hi vivia, era la mateixa que hi treballava. Durant el segle XIX, a més, va néixer una enorme cultura associativa.

Una cultura que perdura.
Sí, encara que han desaparegut diverses associacions: L’Artesana, la cooperativa Pau i Justícia, L’Econòmica, El Jardinet… La Flor de Maig sobreviu amb un altre estil. Però la cultura associativa és permanent, d’alguna manera les seves petjades es van veient. Tothom forma part d’alguna cosa a Poblenou: dels Dracs, dels Gegants, dels Diables, de la penya ciclista, la Monopol… I la gent viu dintre d’aquest nucli fortament cohesionat. El Poblenou que ara coneixem és diferent del que coneixíem, però la gent és la mateixa. I els nouvinguts crec que s’han adaptat al que hi havia. És un barri agraït per tenir criatures, i no només et saluden, sinó que et diuen: ‘Acabo de veure passar la teva dona!’ Això està bé. Això és Poblenou. Hi ha més gent, però continua sent un poble.

Com va néixer Etcètera?
Tot va començar quan la meva dona, que era dependenta d’aquesta botiga, es va quedar amb el negoci l’any 1984. La botiga la van fundar Marta i Maria Àngels Continente, el 1975. Aquell any sortíem de la foscor franquista, i en els barris faltaven moltes coses. Etcètera intentava suplir amb bona voluntat algunes de les seves mancances. Recordo que en aquells anys no hi havia biblioteques. L’única que hi havia era la de la Rambla, que era de La Caixa. Hi havia una llibreria de vell, la Librería Pueblo Nuevo; la Cinc, abaix de tot de la rambla, a tocar de Taulat, i altres botigues com la Bodesgar. Malauradament, la crisi, l’edat, la renovació i la jubilació, han fet tancar moltes botigues. Sobretot per la crisi, perquè moltes hagueren aguantat.

Al principi el vostre model de negoci era un altre.
Primer vam seguir la mateixa línia que les fundadores, això era papereria, jogueteria i també veníem llibres. D’aquí el nom: Etcètera. Ens permetia ficar una mica de tot. Amb els anys vam anar perfilant el negoci, vam prescindir de la papereria, les joguines i els objectes d’escriptori, que ens encantàvem, i ens vam dedicar només a llibres. Ens vam dir: ‘Esteu bojos. Amb això no es viu’. Hem arribat al 2019 i encara hi som. Pel camí molts amics han hagut de plegar, cosa que ens dol moltíssim.

Quins criteris ha seguit Etcètera durant tots aquests anys?
Primer de tot, una absoluta fidelitat als interessos dels veïns per sobre de les aspiracions personals. Al principi vam fer proves: vam fer una secció de dinosaures, perquè m’agradava el tema; també vam tenir una secció potent de feminisme. Però en el fons, el que has de fer és estar al servei dels veïns, atendre’ls a ells i, moltes vegades, les activitats que fem són perquè els clients ho demanen: ‘Ep! Per què no porteu a tal autor?’. I si podem, sempre ho fem. Som 3 persones. L’equip és el mateix des de fa 15 anys. Cadascú té els seus gustos i facilitats per una sèrie de llibres. Llegim perquè ens agrada, i recomanem amb absoluta honestedat.

Amazon matarà a les llibreries?
Tenim molt clar que Amazon serà el que ens devorarà. En aquests moments el nostre preu és el mateix que té Amazon, i el nostre servei és pràcticament igual de diligent. Si tu em demanes un llibre un matí, a les 24 hores ho tens a l’Etcètera. Igual que Amazon, però sense pagar costos addicionals. Sóc conscient que el món del llibre ha canviat amb la irrupció d’Internet. Nosaltres vam ser una de les primeres botigues que vam muntar venda online, i vam veure que era un camelo, perquè els costos d’enviament et devoren. També és veritat que les botigues que ho han aconseguit, sobre tot aquestes grans multinacionals, funcionen a força de pagar sous de misèria a la gent que reparteix, a banda de constituir un enorme problema de contaminació. Nosaltres apostem perquè el client passi a recollir el seu llibre per la botiga del barri, perquè a més, et tractaran amb amabilitat.

Aquí heu pogut establir vincles amb molts veïns.
Sí, ara ens venen els néts dels clients de tota la vida. Hi ha gent que s’ha criat a la llibreria: l’altre dia una veïna que em va dir: com m’encantava venir aquí quan era petita a passar l’estona! I ara ja és tota una dona. Com ella molts. Un noi que va venir a comprar el primer llibre pel seu fill, jo el recordo com una criatura dintre d’un cotxet… I la botiga segueix al mateix lloc, i més o menys és igual. Ens hem anat adaptant -internet, codis-, però nosaltres seguim igual, perquè en el fons mantenim els nostres criteris: treballar honestament, fotre més hores que un rellotge i intentar ser el més respectuosos possibles amb els gustos i desitjos dels clients.

 

Més info a la web de la llibreria Etcètera.


1 resposta a “Àlex Pagès de la Llibreria Etcètera: “Estem molt contents de fer 35 anys!””

Soy escritora. En el segundo semestre de 2019 estuve haciendo trabajo de campo en Barcelona. Mis personajes principales de la novela que estoy escribiendo viven en Poblenou. Por eso pasé muchos días recorriendo todas esas calles. Compré un par de libros en Etcétera. Los nombraré en mi novela porque se desarrolla en 1989 y en ese tiempo ustedes ya tenían la librería en Llull.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *