Categories
News

El significat dels guardians de la Superilla

Les escultures de Xavier Mascaró s’han convertit en tot un símbol de la Superilla del Poblenou.

 

Javier López/Poblenou gaudeix d’una nova obra d’art des de fa uns mesos. En concret al carrer Sancho d’Àvila, entre Llacuna i Roc Boronat, al bell mig de la Superilla. Aquí trobem sis escultures anomenades ‘Els Guardians’, obra de l’artista Xavier Mascaró. S’ubiquen just davant del Museu de Can Framis i la Fundació Vila Casas, que és qui les ha cedit a la ciutat.

‘Els Guardians’ van començar sent tres, però recentment s’ha afegit una nova triada. Totes elles són grans figures de ferro colat de gairebé 3 metres d’alçada per dos d’amplada. Cada Guardià pesa una tunelada, i encara que semblen iguals, cada figura presenta diferents textures i oxidació. Segons Mascaró, aquestes escultures són un símbol de protecció. Aquestes escultures ja han voltat pel món abans d’aterrar al Poblenou. De fet, les que trobem a la superilla van formar part d’una instal·lació més extensa que es va poder veure al Palais Royal de París formada per deu peces que acompanyaven una barca de 7 metres de longitud. Durant els últims anys, l’autor ha anat reproduint aquell prototip en diferents conjunts de figures segons les necessitats de cada obra. S’han pogut veure altres guardians a la galeria Saatchi de Londres o a l’Instituto Valenciano de Arte Moderno de València.

La Fundació Vila Casas, dedicada a la difusió de l’art modern català, vol impulsar així un ambient cultural en ple cor del 22@ a més de donar més visibilitat al seu museu de pintura contemporània Can Framis. Aquesta primera actuació suposa també la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i la Fundació Vila Casas, per promoure un programa d’actuacions artístiques al carrer vinculades amb el programa “En residència”, que promou sinergies entre artistes i la població escolar del districte de Sant Martí.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *