Categories
News

El Subirachs més personal viu a Poblenou

Espai Subirachs exhibeix l’obra més experimental del gran escultor català del segle XX


Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927-2014) és el gran escultor català del segle XX. El que pocs saben és que és fill del Poblenou i que va explorar tots els camins possibles de l’art. Molt a prop de la casa on va néixer (Pere IV, 226) es troba l’Espai Subirachs, un museu on podem descobrir la seva obra més experimental.

Quan esmentem Subirachs pensem en grans escultures: el monument a Francesc Macià a la Plaça de Catalunya, el monument a Narcís Monturiol o la façana de la Passió de la Sagrada Família. Però, Subirachs va ser un artista molt polifacètic que va abordar moltes disciplines artístiques… i que va produir un total de 10.000 obres durant la seva carrera! Abans de la seva mort, l’any 2014, la seva filla, la historiadora de l’art Judit Subirachs, li va prometre al seu pare que obriria un espai perquè el públic pogués contemplar la seva obra més personal. “Que sigui al Poblenou”, li va demanar Subirachs. Judit va complir la promesa.

L’Espai Subirachs, és un dels secrets culturals més exquisits del barri i un lloc a reivindicar per la seva rellevància. Es troba al c/ Batista 6, a escassos 100 metres de la casa on va néixer l’artista i enfront de la Sala Beckett, l’edifici de l’antiga Cooperativa Pau i Justícia, on Subirachs va estudiar de petit. Per això el lema que podem llegir només entrar per la porta de l’espai: ‘Subirachs, retorn al Poblenou’.

Subirachs va néixer al barri en el si d’una família obrera. Ell volia ser arquitecte, però com a casa no hi havia diners (a més va viure la guerra i la postguerra), es va posar a treballar. I ho va fer com a aprenent, primer de l’escultor Enric Monjo i després amb Enric Casanovas, el gran escultor català del noucentisme juntament amb Josep Clarà. Amb ells va aprendre l’ofici, fins que als 27 anys, viatjà a París amb una beca de l’Institut Francès i va descobrir a Picasso (prohibit a Espanya durant aquells temps), el pioner de l’art modern Constantin Brâncuși i l’escultor abstracte Henry Moore, al que admirava molt. A partir d’aquest moment, la creativitat de Subirachs va esclatar, i a l’Espai Subirachs trobem l’abans i el després d’aquest moment clau de la seva vida.

Què trobem a l’espai subirachs?

A l’Espai Subirachs hi podem contemplar més de 100 creacions de totes les etapes de l’artista i proposa un recorregut cronogràfic per la seva obra, estils i tècniques. “Aquí mostrem una altra dimensió de l’artista conegut per les seves escultures monumentals. Un artista més a escala humana, que feia obres de petit i mitjà format destinades al col·leccionisme i que són més experimentals”, assegura Judit Subirachs. Podem veure alguns dels seus primers dibuixos, de quan era adolescent, i les seves primeres escultures d’influència postnoucentista. També podem contemplar obres de la seva etapa expressionista i escultures molt diverses de terracota, de bronze, de ferro, de fusta… “Subirachs va ser un artista total que va explorar tots els camins possibles: dibuixos amb llapis, litografia, gravats, cartells, medalles i joies…”, afegeix la Judit. Si voleu endinsar-vos i descobrir l’univers de Subirachs, no heu d’anar gaire lluny, ho teniu al bell mig de Poblenou!

Per concertar una visita guiada, una visita per escoles o promoure alguna activista artística o cultural, podeu contactar amb Judit Subirachs (judit@subirachs.cat)

Entrada lliure i gratuïta (Dimarts, Dimecres i Dissabtes de 17h a 20h)
Visites guiades per grups reduïts (Concertar)
C/ Batista, 6
Telf. 93 5415277

subirachs.cat