Categories
News

Joan Pernil, el poblenoví que està transformant el Clot

Joan Pernil, director del Northern Clot

Tothom em coneix pel meu nom artístic: Pernil. Visc al barri del Clot i em dedico professionalment al món de les arts escèniques. Em considero intuïtiu, observador, polifacètic i sovint tinc explosions d’impulsivitat creativa. El meu cos és espigat, amb poc cul i molt de nas. El meu temps lliure el dedico a allisar-me els rínxols per a tindre un pentinat impossible.

 

Vostè és poblenoví de tota la vida (a més de treballar entre bastidors al Centre Moral i Cultural del Poblenou!) però darrerament s’ha convertit en un dels ambaixadors del barri del Clot. Com porta aquesta responsabilitat?

Al Clot he fet mèrits curriculars per a ser l’ambaixador, el conseller del districte, el Rei Baltasar a la cavalcada o fins i tot el pregoner de la Festa Major. Però, de moment sóc un singular dinamitzador cultural amb ganes de seguir tenint veu i vot dins el barri per a fer créixer la llegenda i l’èpica del Northern Clot.

 

Imagini’s que un extraterrestre aterra amb el seu ovni al bell mig del barri del Clot. Com li explica què és això del Northern Clot?

Amb el pas del temps, m’he adonat que el Northern Clot és molt més complex d’explicar del que la gent es pot arribar a imaginar. Es tracta d’un moviment musical i cultural retro i atípic. Va molt més enllà d’organitzar festes simplones de DJs on tot gira entorn a una determinada música per a tindre contents a quatre puristes forasters… El Northern Clot ofereix al barri una xarxa de serveis artístics i professionals que ajuden a la reactivació del comerç de proximitat, a promoure la vida associativa dels veïns i a gestionar tota classe d’activitats de caràcter general i d’interès col·lectiu. A propòsit d’això, la música hi juga un paper valuós, però no li vull atorgar tanta importància. Només és música.

 

“Més enllà de les festes i la música, el Northern Clot promou el comerç de proximitat i la vida associativa dels veïns”.

 

Com va néixer el projecte? Amb quina intenció?
La idea inicial del projecte era ampliar el meu grup d’amistats. Volia conèixer a persones amb inquietuds i gustos semblants. Com que ho volia fer vistós, vaig demanar permís a La Farinera del Clot per a organitzar una jornada d’activitats culturals dins les seves instal·lacions. Vaig idear una plantilla d’activitats variades amb la col·laboració d’il·lustres veïns. L’èxit d’assistència de públic d’aquell primer esdeveniment va ser molt ben rebut. Tothom em va transmetre el seu interès per a conèixer noves dates i esdeveniments. Allí és on va néixer el Northern Clot i ja han passat 5 anys sumant efemèrides sense precedents dins el barri.

El logotip del Northern Clot
El logotip del Northern Clot, obra del dissenyador barceloní Txarly Brown.

 

El seu lema és: Fem Barri! Com es fa barri en temps d’alienació digital?
Sí, el ‘Fem barri’ no només és un bonic leitmotiv sinó que és la principal senya d’identitat d’aquest projecte. Des del primer dia vaig vindre a viure-hi, he tingut un sentiment molt fort de pertinença, afecte i cohesió dins aquest nucli urbà. Crec, que arran de l’activitat del Northern Clot, hi ha hagut un auge del concepte ‘fem barri’ des de diferents punts de la ciutadania. Potser són coses meves, o potser no. Ey, ‘fem barri’ que està de moda! I que duri per molts anys!

 

Què ha aconseguit Northern Clot durant els seus cinc anys de vida?
Tots els objectius que ens hem proposat els hem assolit. El Northern Clot és una part fonamental de l’organigrama associatiu i cultural del barri. Afortunadament col·leccionem sinergies i se’ns acumulen les produccions. Som la força real d’un canvi generacional.

 

El Northern Clot ha teixit complicitats amb molts agents culturals i socials del barri. La cohesió veïnal és la millor arma per lluitar contra la gentrificació?
L’exclusió social o cultural no afavoreix ni enforteix. Des de el primer dia he volgut col·laborar amb l’Eix Clot. Ells han sigut els meus padrins i m’han obert moltes portes per a demostrar la meva vàlua. La primera feina que em van encarregar va ser la de portar la regidoria d’escenari al “Holi Festival”. Es van reunir al Parc del Clot 15.000 persones. Va ser una gran estrena!. Avui en día col·laboro amb un gran nombre d’entitats i comerços. Aquesta temporada he ampliat el ventall amb el Mercat dels Encants i el Mercat de Sant Antoni.

 

Quins són els seus objectius pel 2019?
Sorprendre el públic amb nous continguts, nous artistes i nous espais escènics.

 

 

La seva imatge i filosofia és deutora de la cultura mod, fins i tot ha adoptat el puny en alt homenatge al black power afro-americà com a imatge corporativa. Tot i això, és una proposta inclusiva i oberta a tots els públics. Què aporta aquesta iconografia al projecte.
Sí, la iconografia del Northern Clot és un gest de complicitat amb el black power i l’escena Mod. Resulta fàcil de recordar i identificar, a més transmet l’essència del projecte. Crec que és atemporal i sobreviu al pas del temps amb total normalitat. Una curiositat…  quan la gent em reconeix pel carrer i m’associa amb el Northern Clot, em saluda aixecant el puny i dient: Fem barri! Aquest és una senyal inequívoc que la imatge corporativa del Northern Clot ha sigut un èxit.

 

“Quan la gent em veu pel Clot, em saluda aixecant el puny i dient: ‘Fem barri!’. Aquest és un senyal inequívoc de que la imatge corporativa i el nostre missatge ha sigut un èxit”.

 

Com és viure actualment al Clot. Quins canvis està experimentant el barri?
Aquest és un barri obrer de comerciants de tota la vida. Però, el que ho fa del tot especial és la proximitat de les persones i la familiaritat amb la qual ens relacionem cada dia a peu de carrer. D’ençà d’uns anys hi ha hagut una proliferació de turisme juvenil de ‘houstel’ que no aporta res al barri. El més sorprenent de tot és que la gent d’altres punts de la ciutat, reconeixen perfectament molts dels nous establiments del barri, en auge, com les vermuteries que actualment deuen ser molt rendibles perquè en van plenes. Salut i vermut!

 

El Clot es troba ara dividit entre les obres de reforma de l’Avinguda Meridiana i les obres dels túnels de les Glòries. Què creu que aportaran aquestes noves infraestructures al barri ?
Vivim a un barri assetjat per les obres i no estan exemptes de polèmica. El dia a dia, sincerament, és feixuc, antipàtic i incòmode. Portem 4 anys suportant unes remodelacions urbanístiques faraòniques que espero i desitjo que s’acabin quan abans millor.

 

Quins són els seus indrets favorits del barri? 
Si et vols embeure del barri t’has de passejar pel carrer Clot, el carrer Rogent, el Parc del Clot i la Plaça del Mercat. Les recomanacions de bars, comerços i altres negocis les faré en privat a qui tingui interès per tal de no afavorir a uns i no d’altres.

 

Com veu el Northern Clot d’aquí a deu anys?
El Clot lliure i independent de Barcelona!

 

Segueix al Northern Clot al seu Facebook.

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *